Hakkımızda

Yaşayan Kadınlar - Hakkımızda

YAŞAYAN KADINLAR

Türkiye’de ilk olarak bir kadın grubunun temel fotoğraf semineri sonrası birleşip sanat düzeyinde işlere imza attıkları bir oluşum olma özelliği taşıyor. Yaşamın her alanından farklı meslek gruplarından kadınların bir araya gelerek oluşturdukları Kadın Fotoğraf Grubu, 10 sene birlikte 11 projeye imza attı.

Grup üyeleri memur,akademisyen,öğretmen,muhasebeci,sekreter,güzellik uzmanı, ev hanımı, sanat yönetmeni gibi farklı meslek gruplarında ayakta durmaya çalışan kadınlardan oluşuyor.

Grubumuz ilk projesinde "Öldüren ve dövülen kadınlara inat "Yaşayan Kadınlar”sloganı ile hayatın her alanında yaşama tutunmuş kadınları fotoğrafladı. (2011) Y aşayan Kadınlar Grubu'nun ikinci sergisi “Self-portreler” grubun içinden 10 kadının objektiflerini kendilerine doğrultup kadına dair ne varsa aktardıkları sergi . (2012)

Üçüncü projeleri "MADAM " sergisinde Yaşayan Kadınlar, “Madam, bir nefes verdi Adam doğdu, adam sonra unuttu, nefes yaşamdı” dizeleriyle başlayan gösterilerinde karşı cins olarak erkekleri fotoğrafladılar.

Dördüncü projeleri " Kadına Yönelik Zulme Karşı Manifesto : ZAMAN " gösterisini 2014 yılında gerçekleştirdiler.

Beşinci projelerinde "Kadına Yönelik Zulme Karşı Sessiz Çığlık Gösterisi

“YAŞAYAN KADINLAR: HEPİMİZ BİRİZ”Kadına yönelik şiddete karşı bir manifesto bizim adımız. İnsanca yaşayıp, insanca ölmek istiyoruz. Öldürenlere, taciz, tecavüz edenlere, şiddete karşı, yitip gitmiş bütün kadınlar için inadına YAŞAYAN KADINLAR! dediler. (2015)

Yaşayan Kadınlar’ın 2016 yılı projeleri Toplumsal Bellek ve Kadın teması üzerinde duruyor. “Bellek” adını verdikleri gösterilerinde Yaşayan Kadınlar, “Türkiye’de kadının imgesel, kültürel ve toplumsal değişimini anlatma çabası”na girdiklerini vurguluyorlar.

2017 yılında Yaşayan Kadınlar 'KAOS ' adını verdikleri projelerinde “kadın” yerine “insan”ı koyarak, günümüz dünyasındaki üzücü olayları anlama çabasına giriyorlar.

Yaşayan Kadınlar Fotoğraf Grubu Fotoistanbul 2017 etkinliklerine de Kadına Yönelik Zulme Karşı Manifesto : ZAMAN projeleri ile katılmışlardır.

Son Projeleri YÜZ-LEŞME

Her birimiz hem kendimizle hem de bu toplumdaki eril düzenin bize dikte ettikleri ile yüzleşiyoruz. Bu yüzleşmeyi kimimiz geçmişimizde bize öğretilenlerle hesaplaşarak, kimimiz şiddeti kanıksayanlara karşı direnç göstererek kimimiz erkek tahakkümümü içselleştirmiş olanlara bir ayna tutarak, kimimiz de tüketimin esir aldığı benlikleri temsil ederek gerçekleştiriyoruz.

Kendinizle yüzleşmeye hazır mısınız?

Yaklaşık 10 yıldır birlikte çalışmalara imza atan grubun küratörlüğünü Gülbin Özdamar Akarçay yapıyor. Akarçay grup ile ilgili şunları söylüyor: “Öldürenlere inat, Yaşayan Kadınlar” dedik. Fotoğraf ortak noktamız oldu. Gülümsemeler ve paylaşımlar bizi daha da kenetledi.

Yaşayan Kadınlar Fotoğraf grubunda yer alan fotoğrafçılar: Hülya Avdan, Özlem Kanat Örneksoy, Sema Omurtak, Şükran Tunç, Ayşegül Çıkıncı, Sevgi Kösem, Melis Batır, Esra Çolak, Solmaz Mercan ve Gülbin Özdamar Akarçay.

Aysegül Çıkıncı

1959 yılında Eskişehir’de doğdum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Lisans ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fa…

Esra Çolak

19 Nisan 1988’de Eskişehir’de doğdu. Küçükken vitrin karıştırmayı çok severdi. Birgün yine vitrin karıştırırken bir Zen…

Gülbin Özdamar Akarçay

Gülbin Özdamar, 2002 yılında, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın ve Yayın Bölümü’nden mezun olmuş,…

Hülya Avdan

1969 İstanbul doğumluyum. 1990 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği Grafik ana…

Melis Batır

Fotoğrafçılığa lise yıllarımda merak sardım. Radyo-televizyon bölümünde okuduğum için gerek okulda, gerek yaptığım staj…

Özlem Kanat Örneksoy

İzmir-Çeşme doğumluyum. 2005 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon B…

Sema Omurtak

Uzun yıllar uzaktan izleyip içimde sevdalar büyüttüğüm fotoğrafçılığa gün gelip açılmaya karar verdim. Eskişehir’de yaş…

Sevgi Kösem

Eskişehir doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü - Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kam…

Solmaz Mercan

Hayata farklı bakmak istiyorsan , vizörden bak.

Şükran Tunç

Fotoğrafla tanışma hikayem babam ile başladı. Küçük sarı metal bir kutu, işte o zaman sıkıştım kadrajın içine. Uzun yıl…

Portfolyolarımız

  • Kaos "kadın" yerine "insan"
  • Bellek Türkiye’de kadının imgesel, kültürel ve toplumsal değişimini anlatma çabası
  • Hepimiz Biriz Kadına Yönelik Zulme Karşı Sessiz Çığlık Gösterisi
  • Zaman Türkiye’de kadının imgesel, kültürel ve toplumsal değişimini anlatma çabası
  • Madam Bir Nefes verdi, Adam doğdu Adam, sonra unuttu Nefes yaşamdı…
  • Self Portre Biz medyada görüldüğü gibi sadece dövülen, öldürülen kadınlar değiliz!