Kadına Yönelik Zulme Karşı Sessiz Çığlık Gösterisi
“YAŞAYAN KADINLAR: HEPİMİZ BİRİZ”
Kadına yönelik şiddete karşı bir manifesto bizim adımız. İnsanca yaşayıp, insanca ölmek istiyoruz. Öldürenlere, taciz, tecavüz edenlere, şiddete karşı, yitip gitmiş bütün kadınlar için inadına YAŞAYAN KADINLAR! diyoruz.
"Yaşayan Kadınlar" Fotoğraf grubu, Kadın ve çocuk cinayetlerine, tacizlerine, tecavüzlerine karşı; "Hepimiz Biriz" sloganını fotoğraflarla görselleştiriyor. Bu haykırışa ortak olmak isteyen herkesi 6 Mart Cuma günü saat: 19.00'da Özdilek Sanat Merkezi'ne bekliyoruz. Grup, son dönemlerde giderek artan, kadın cinayetleri, şiddet, intiharlara ve tacize yönelik hassasiyetin her alanda gösterilmesi gerekliliğinden yola çıkarak, yaklaşık 300 sıradan kadının sessiz çığlığını yansıtan bir gösteriyle Dünya Kadınlar Günü’nde yitip giden kadınları anıyor. Küratörlüğünü Gülbin Özdamar Akarçay’ın yaptığı gösteride yer alan fotoğrafçılar: Hülya Avdan, Özlem Kanat Örneksoy, Sema Omurtak, Şükran Tunç, Ayşegül Çıkıncı, Sevgi Kösem, Melis Batır, Esra Çolak, Solmaz Mercan, Esra Uğuz Sayın.
Yaşayan Kadınlar Grubu, 2011 yılında Gülbin Özdamar Akarçay liderliğinde kuruldu. Farklı meslek gruplarından ve farklı yaşlardan kadınlardan oluşan grup, 3 senede 3 projeye imza attı. Grup, ilk projesinde hayatın her alanında yaşama tutunmuş kadınları fotoğrafladı. “Selfportre” başlığındaki ikinci proje ise grubun, kadınları şiddete maruz bırakanlara tepki olarak “İnadına Yaşayan Kadınlar” manifestosu etrafında birleşmesini sağladı. “Madam” projesi ise objektiflerin erkeğe doğrultulduğu, erkekleri anlama çabasıydı. Yaşayan Kadınlar Fotoğraf Grubu'nun, 2014 yılında gerçekleştirdikleri Yaşayan Kadınlar: Zaman projesi epey ses getirdi..Grup, yeni projeleri üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Yaklaşık 4 yıldır birlikte çalışmalara imza atan grubun küratörlüğünü Gülbin Özdamar Akarçay yapıyor. Akarçay grup ile ilgili şunları söylüyor: “"Öldürenlere inat, Yaşayan Kadınlar" dedik. Fotoğraf ortak noktamız oldu. Gülümsemeler ve paylaşımlar bizi daha da kenetledi. Efsad buluşma noktamız, Yaşayan Kadınlar adımız oldu. 8 Mart değil sadece bizi birleştiren, insan olmak, kadın olmak, vicdanlı olmak, fotoğrafla anlatmak...”
1959 yılında Eskişehir’de doğdum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Lisans ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler bölümü Ön lisans mezunuyum. Fotoğraf çekmeye lise yıllarında başladım. Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneğinde 2003 yılında Fotoğraf Eğitimine katıldım. 2011- 2016 yıllarında Yaşayan Kadınlar Fotoğraf Grubuyla Beraber projeler ürettik.